Hentbol tarihinin ilk ve tek kadın hakemleri Mersin’den

Mersin’i ve Türkiye’yi gururlandıran Mersinli hakemler tabuları yıkarak başarıdan başarıya koşuyor. Hentbol tarihinin ilk ve tek uluslararası kadın hakemi unvanını sürdüren Mehtap Şimşek ve Pınar Ünlü Hatipoğlu beraberce ter döküp başarı merdivenlerini adım adım tırmanmaya devam ediyorlar. Sadece kadın sporculara değil tüm kadınlara seslenen hakem Hatipoğlu ve Şimşek kadınların her alanı güzelleştirdiğini söyleyerek, “Aslında bizim mesajımız evrensel. Kadın isterse yapamayacağı hiçbir şey yok. Biz ilk uluslararası olmak istiyoruz dediğimizde etrafımızdaki birçok kişi inanmadı.  Evlerinizden çıkın. Yapmak istediğiniz neyse karar verin ve bunun için çalışın. Probleme değil çözüme odaklanın” diye konuştular.

Haber- Seren Sabuncu

Hentbol tarihinin ilk ve tek uluslararası kadın hakemi olma unvanını sürdüren Mehtap Şimşek ve Pınar Ünlü Hatipoğlu başarılarıyla isimlerinden söz ettiriyor. Hakemlik görevinin sadece erkeklerin yapabileceği bir meslek olarak düşünülen tabuyu kıran başarılı kadın hakemler, uluslararası başarı elde eden ilk kadın hakemler olacaklarını söylediklerinde birçok kişinin kendilerine inanmadıklarını, ama bu inançsızlığın da başarılı olmalarında etken bir oynadığının altını çizdiler. 18 yıldır uluslararası arenada birlikte ter döken hakemler, kadın hakem olmanın zorlukları olduğunu ama bu zorluğun aşılamayacak zorluklar olmadığına vurgu yaparak, “ Evlerinizden çıkın. Yapmak istediklerinize odaklanın ve başarabileceğinizi düşünün” diyerek tüm kadınlara evrense bir mesaj verdiler.

18 yıla birçok uluslararası başarı sığdırdılar

Başarılı kadın hakemlerden Mehtap Şimşek, uzun yıllar hentbol oynadıktan sonra yaşadığı bir sakatlığın ardından 2000 yıllarında hakemliğe başladığını ifade etti. Mersin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nde çalışan bir çocuk annesi Mehtap Şimşek, başarılı bir diğer kadın hakem Pınar Ünlü Hatipoğlu ile birlikte 22 yıldır görev aldığını bu sürecin yaklaşık 18 yılında da uluslararası arenada birlikte ter döktüklerini söyledi. Hentbol tarihinin ilk ve hâlen de tek uluslararası kadın hakemi olma unvanını da gururla taşıdıklarının altını çizen Şimşek görev arkadaşı Hatipoğlu ile birlikte elde ettikleri 18 yıllık süreci şöyle anlattı, “18 yıllık sürecimizde; 4 gençler Avrupa şampiyonası,3 gençler Dünya şampiyonası, 1 Askeri Olimpiyat, 1 Üniversiteler Dünya Şampiyonası, ve yaklaşık 500’ün üzerinde Avrupa Kupası, Kupa Galipleri Kupası ve Şampiyonlar Ligi’nde görev aldık.  Hâlâ de Avrupa Kupaları’nda ve Şampiyonlar Ligi’nde görev yapmaktayız. Türkiye’de de en üst ligde görev yapıyoruz.”

“Yaşadığımız tüm olumsuzluklar bizi hep hırslandırdı”

Kadın hakem olmanın zor olduğunu da sözlerine ekleyen hakem Şimşek, “Kadın hakem olmak tabii ki zor. Çünkü iş, evlilik ya da çocuk sahibi derken zorluk yaşıyorsunuz.  Hakemliğe devam etmek konusunda bir de biz çift olarak görev yaptığımız için daha zor. Pınar hocam hamile kaldığında yaklaşık 1 yıl ben onu bekledim görev yapamadan. Sonrasında başladık hakemliğe. Yaklaşık 2 sezon sonra ben hamile kaldım. Pınar hocam beni bekledi çünkü başka alternatifimiz yok birbirimizin. Kaldı ki biz hakemliğin yanında çok iyi arkadaş dost olduğumuz için başladığımız ilk günden bu yana hep, birlikte hakemlik yapmak istedik. Bazen de artıları da var tabi kadın hakem olmanın. Erkek sporcular sağ olsun bizim yönettiğimiz müsabakalarda hep daha kibar ve düşünceli özenli davranıyorlar. Bazen de avantaj yani” dedi. Sadece kadın sporculara değil tüm sporculara seslenen Şimşek şöyle konuştu, “Kadın isterse başaramayacağı hiçbir şey yoktur. Biz ilk uluslararası olmak istiyoruz dediğimizde etrafımızdaki birçok kişi inanmadı. Çünkü bunu 1976’da kurulan bir federasyonda 2004 yılına kadar yani ta ki bize kadar kimse başaramamıştı. Biz çok istedik ve çok çalıştık. Başarıyı getirdik ve hiç bir zaman vazgeçmedik, yaşadığımız tüm olumsuzluklar bizi hep hırslandırdı.”

İnanmayanlar da oldu ama bu bizi dinç tuttu

Çukurova Üniversitesi Beden Eğitimi öğretmenliği mezunu bir çocuk annesi Hatipoğlu, 7. sınıfta hentbol ile tanıştığını ve hayatının her anında bu sporu dolu dolu yaşadığını ifade etti. Şuan Nevşehir’de beden eğitimi öğretmenliği yapan başarılı hakem Hatipoğlu, “Hentbol oynarken birkaç kere milli takım kampına çağrılmıştım ama takıma seçilemedim. Sporculuk bitmek üzere. Hakemlik sınavı açılacaktı. Şansımı denemek istedim.  Tutkumdan vazgeçmek istemiyordum. İyi ki de denemişim. Sporcu olarak ülkemi temsil edemedim. Hakem olarak gittiğimiz yerlerde bayrağımızın asılması onurunu yaşıyoruz ve ülkemizi temsil ediyoruz” dedi. En büyük destekçilerinin ailesi olduğunu söyleyen Hatipoğlu, çevreden de destek aldığını ifade ederek şöyle devam etti, “Bizde emeği olan o kadar insan var ki… Hepsine sonsuz teşekkürler. İnanmayanlar da oldu, olmuştur da… Olsun. Bizi dinç tuttular.”

“Evrensel mesaj; evlerinizden çıkın”

Hakem Şimşek ile birlikte çok sıkı çalıştıklarını,  tüm olumsuzluklara rağmen hiç vazgeçmediklerini ve hâlâ da çalıştıklarını dile getiren hakem Hatipoğlu, başarılarını asla pes etmemeye, denemekten vazgeçmemeye borçlu olduklarını söyleyerek çalışma hayatları boyunca asla ‘öğrendik tamam bitti’ demediklerinin altını çizdi. Kadınların, gittikleri her yeri güzelleştirdiğini söyleyen Hatipoğlu, bir anısını şöyle anlattı, “Yıl 2007, Hindistan’da askeri olimpiyatlarda hakemlik yapıyoruz. Oradaki tek kadın hakem biziz ve sporcular asker. Öyle erkek bir atmosfer. Bizle röportaj yapmak istendi. Buradan Hintli kadınlara mesajınız nedir?” diye sordular. Cevabımız şu oldu; Aslında  bizim mesaj evrensel. Evlerinizden çıkın.  Yapmak istediğiniz neyse karar verin ve bunun için  çalışın. Çok çalışın. Büyük ya da küçük problem her zaman olacak. Probleme değil çözüme odaklanın.”

Hakem Hatipoğlu son olarak şu ifadelere yer verdi, “İnsanın yaptığı işi sevmesi, bundan keyif alması çok önemli.  Tüm kadınlarımıza çağrıda bulunuyorum; yeteneklerinizi keşfedin. Yapamayacağınız hiçbir şey yok. Yeter ki isteyin ve kendinize inanının. İnancınız sizi diri tutar.”

Paylaş

İlgili Yazılar